Kvälls lek
Först byggde vi en lite mindre bana för att testa och när den funkade galant så byggde ut den lite större.
Nyårs cupcakes
Jag blandade ihop en vaniljfrosting snabbt och spritsade på en klick på varje muffin och dekorerade med glansiga strösselkulor.
De blev riktigt söta tycker jag^^
Vill du göra något liknande hittar du receptet på pepparkaksmuffinsen jag använt som grund under fliken matlagning/bakning och inlägget som heter pepparkakscupcakes.
Här är vi trötta!!
Julklappar
Jag är supernöjd med det jag fick i julklapp i år, ingenting onödigt utan bara saker jag har användning för och ville ha.
På fotot nedan kan ni se trevånings kakfatet med cupcakes som jag fick av mormor, fick jättesöta handdukar av henne också.
Av min syster fick jag det resterande på bordet. En ljusblå ugnsform, bakbok, muggar med cupcakes och ett cupcakeljus.
Av min bror fick jag en jättefin stor och stadig träbricka (som jag letat efter en sådan!!!), en trälåda (perfekt att ha gamla glasflaskor ståendes i) både dessa tillverkas på min brors jobb.
Sedan fick jag tre ugnsformar, sådana där som är som en teflonpanna på insidan som är super lätta att diska eftersom det inte fastnar några matrester i dem!! ^^
Lite annat som jag fick var en sekatör, påslakan, choklad, tomteflickan ni ser nedan, uppläggningsfatet till min julservis och skinkbestick.
Juldagen
Men på det stora hela måste jag säga att det varit en bra jul.
Men i morgon är det tillbaka till verkligheten och det är bara att jobba på som vanligt.
Lite skönt det också måste jag erkänna^^
Hur har er jul varit?
Så här såg jag ut på juldagen.
Julafton 2011
Här är jag och Spike framför granen, redo att bege oss till mina föräldrar för lite julfirande.
<3
Hemma hos mina föräldrar.
Spike och alla julklapparna.
Min sötnos!! <3
Massor med god julmat.
Mamma och Spike
Lillasyster, mamma och jag
Efter maten var det dags att kika på Kalle Anka och hans vänner.
Mina föräldrar var iväg och tomtade för mina sysslingars barn^^
Sedan var det dags för julklappsutdelning även för oss.
Lite senare fikade vi..
När kvällen kom var alla i någon slags koma efter all mat och allt godis.
Till och med Spike. Det är jobbigt att fira jul när man är så liten^^
Lek med mig!!!
Vad har du i säcken?
En massa mumsiga kolor!
Tur att det var papper på dem^^
Dan före dan
Så resten av dagen ska jag bara ta det lugnt och njuta av att inte behöva göra någonting.
Och så vill jag självklart passa på att önska er alla en riktigt god jul!
Dan före dan före dopparedan
Nu inleds min julledighet som varan ända fram till annandagen, för då ska jag upp tidigt och jobba hela långa dagen. Men jag klagar inte för ledighet i tre hela dagar i rad är inte fy skam det inte!
Gå bort present
För att göra själva förpackningen behövs bara ett A4 papper, limstift och en normaltjock pocketbok som mall.
Man viker helt enkelt bara pappret om boken och limmar ihop det i botten och längs med sidan.
Sedan kan boken lätt glida ur upptill och man har en fin "påse" att lägga karameller i.
Marianne tryffel
Goda blev de i alla fall så det kanske är värt det^^
Du behöver:
* 200g vit choklad
* 200g mörk choklad
* 1dl grädde
* 25st marianne karameller
Gör såhär:
1. Hacka karamellerna till små små bitar.
2. Häll grädden, den mörka chokladen och karamellsmulorna i en kastrull och låt chokladen smälta.
3. Häll i en form och låt stå i kylen tills det stelnat så pass mycket att man kan rulla små kulor av det.
4. Rulla kulorna och smält den vita chokladen.
5. Doppa bollarna i den vita chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper och sedan in i kylen för att stelna ordentligt.
KLART!
* Jag doppade hälften av dem i ljus choklad också för att få lite variation, men det gör man som man vill.
Rocking around the christmas tree
Här kommer en liten tjuvtitt.
Pärlorna som jag har istället för glitter är i porslin och de är köpta på auktion när jag var liten. Jag hade dem i min plastgran när jag växte upp och nu hänger de i min riktiga gran.
I år går färgerna i granen i silver, rött, vitt, guld och grönt.
Den här tomten som är gjord av piprensare är vädigt gammal och köpt av min far på auktion. Jag fick den att ha i toppen på min julgran när jag var liten och den har följt mig sedan dess.
Julstök i köket
Tomtarna på spisfläkten.
Tomtemor bakar pepparkakor och lille nissen är bar om rumpen^^
Den här tomten i färgat glas som man ställer ett värmeljus bakom har varit min morfars.
När han gick bort var det ingen som ville ha den, förutom jag, mamam har en likadan så det här är ju en "måste ha" julsak för min del.
Min lilla kokvrå.
Gamla barnböcker
Det är ett gäng tunna barnböcker på gammalt gult papper, de är så fina!
De här kan man sitta och bläddra i bara för att bilderna är så himla bra tecknade.
4:e advent
När vi vaknade i morse så låg det ett tunt täcke av vitt fluff på marken, det är vad jag kallar en perfekt 4:e advent.
Jag och Spike började dagen med att ta en promenad och busa lite i snön medans Christer låg kvar i sängen
.
Chokladfudge
Det går inte att fira jul utan denna lilla godsak på gottebordet när man väl smakat den, och det är fakta!
Du behöver:
* 25st sega sockerbitar (klippta i 4 bitar)
* 4dl strösocker
* 2dl vispgrädde
* 200g mörk blockchoklad
* några droppar matolja (att smörja formen med)
*100g smör
Gör såhär:
1. Häll socker, sockerbitar, grädde och smör i en kastrull och låt koka upp.
Låt sedan puttra på svag värme under konstant omrörning i ca 10 minuter tills alla sockerbitar smält.
2. Dra kastrullen från värmen och häll i blockchokladen som du brytit i mindre bitar.
Rör om tills chokladen smält helt.
3. Själp upp allt i en smord form ca 25x35 cm i diameter.
4. Låt stelna till i kylen i någon timma och skär sedan upp fudgen i lagom stora bitar.
Ät och njut!
Julgranen
Vi käkade frukost, drog på oss utterkläderna och åkte hem till min faster för att sedan ge oss ut i skogen på jakt efter årets julgran.
Det fanns en himla massa fina granar men till slut blev det en tät kalle anka-liknande gran.
Här står min faster och har precis sågat ner granen.
Christer tyckte att den här granen var perfekt^^
Men den fick hamna i en kruka utanför min fasters hus.
Bilen är lassad och det är dags att åka hem.
Här står granen utanför garaget och väntar på att få komma in, det ska den få göra till veckan.
Julskinkan!!
Idag har jag griljerat årets skinka. Julafton och juldagen ska spenderas borta i år så tänkte att det var lika bra att göra en här hemma att gotta sig på nu veckan innan jul. Jag fuskade lite och köpte en färdigkokt skinka som bara var att griljera. Anledningen till att jag fuskade var för att jag inte har någon tillräckligt stor kastrull, så detta får bli ett inköpsprojekt till nästa år.
Boken nedan damp ner i brevlådan häromdagen, den är hemklickad gratis från milda.se och innehåller en massa recept på allt det goda som hör julen till, både mat och godis.
Här är den kokta skinkan som jag brett senap på och toppat med ströbröd.
Lägg en eller två smörklickar i formen innan den sätts in i ugnen på 200 grader.
Ös skinkan med det smälta smöret några gånger under de ca 20 minuter den står inne i ugnen.
Så otroligt himla god var den!!!
Papperspyssel
Jag har gjort godis, griljerat skinka, pyntat i trapphuset, pysslat och strukit juldukar.
Här ska ni få se vad jag pysslade ihop för någonting. Jag tror att de ska få hänga i granen sen med några polkagriskeppar i sig eller liknande.
Visst blev de söta!? ^^
Jul i vårt trapphus
Mysigt mysigt! Det känns verkligen att julen snart är här!!
Julstrumpa
Just nu ser den väldigt enkel ut men jag kanske broderar någonting på den eller något liknande längre fram.
Jag sydde fast ett rött band i strumpan också för att den ska kunna hängas upp. Men eftersom jag inte har någon öppen spis så får den hänga på en dörr så länge.
Kvälls fix
Jag har gjort årets julkort, lagt dem i kuvert, lackat och stämplat dem.
Sedan tog jag mig en riktigt lång och skön dusch med tända ljus, bodyskrub och hela köret.
Vardagslyx hejsan!
Lyxmacka!
Jag gjorde mig en riktigt mumsig lyxmacka med räkor och annat gott nu till kvällen och den var så god.
Så här gjorde jag:
1. Bred smör och lägg skinka på en valfri smörgås, i mitt fall så blev det en fibertekaka.
2. Lägg på rejält med äggröra.
Detta fick jag ett tips på av Josephine igår och jag gjorde en egen variant.
Hacka ett kokt ägg i små bitar och lägg i en liten skål. Tillsätt 1msk majonäs, 2msk gräddfil eller cremefraish, peppar och dill efter smak och rör ihop allting till en röra.
3. Lägg på räkorna på röran.
4. Granera med gurka.
Julklappstips!
Jag köpte mig en själv i söndags och jag fullkomligt älskar den!
Den finns i de här två färgerna och säljs på Clas Ohlsons för 399kr.
Men var snabba om ni vill ha en för de går åt som smör kan jag lova, de sålde vita sådana här i somras och de var slut när jag kom dit. Så jag blev så otroligt glad när jag såg att de fått in den här typen av radio igen.
Så skynda att fynda!!
Luciafika
Vi åt lussekatter och skumtomtar, såg på en creapy film som heter The Ward och försökte underhålla den håriga lussekissen så gott det gick.
En mycket bra tisdag med andra ord!
Kvällsnöje
Girlang
Jag fick ett ryck att göra mig en sådan där girland i papper som man alltid hade i granen förr, de hade de i alla fall i Bullerbyn kommer jag ihåg^^Det är ju ett väldigt enkelt pyssel och jag kommer ihåg att vi gjorde sådana här när jag gick i förskolan också.
Allt man behöver är ett limstift och papper av något slag, jag har använt silvrigt presentpapper köpt på Ö&B.
Sedan klipper man till remsor som är ca 1cm tjocka och 10-15cm långa, beroende på hur stora ögglor du vill ha.
Sedan är det bara att börja limma ihop dem till en lång kedja.
Jag hängde girlangen i dörröppningen till sovrummet så länge.
Vi får väl se om den får hänga kvar där eller om den hamnar i granen när dem kommer in.
Jag kan ju alltid göra en till om jag har svårt att bestämma mig^^
Vad tycks?
Finaste radion!
Den går på både sladd och batteri och det går att ansluta mobilen eller mp3'n till om det skulle vara dålig radiomottagning.
Bättre än så kan det ju inte bli!
Den här kommer att få följa med på många utflykter till sommaren.
Blogg kärlek!
Jag måste bara tipsa om en blogg som jag fallit pladask för!
Nämligen bloggen VARDAXLYX som drivs av en otroligt duktig och pysslig tjej.
Bilderna och bakverken är ju helt fantastiska!
Ett litet smakprov kan ni se på bilderna nedan som jag lånat från hennes blogg.
Och nu tycker jag att ni tar och klickar på länken med en gång och drömmer er bort bland allt det fina den har att erbjuda.
http://vardaxlyx.devote.se/
Osterian te
Jag köpte lite godis och ett nytt te, osteriablandning. Jag har inte smakat detta te innan men det doftar otroligt gott så det kan ju inte annat än smaka gott också.
25kr betalade jag för den här påsen.
När jag kom hem slog jag över det nya te't i en glasburk, klippte till en tygbit som jag knöt ett band om och skrev en liten etikett för att komma ihåg vilket te det är i burken^^
Blommig falukorv till lunch?
20kr fick jag betala för den, ett riktigt fynd tycker jag.
Blommig falukorv kommer jag antagligen inte att tillaga i den, men det kommer garanterat att bli några kokta potatisar och grönsaker.
Pizza time!
Halvan till vänster består av: Tomatsås gjord av: tomatpure, chilisås, oregano, chilipeppar och svartpeppar. Topping: Kebabkött, champinjoner, lökringar och riven ost.
Den andra halvans topping består av: skinka, räkor, ananas och riven ost.
Michelingubbe?
Kvällspromenad med Spike och den riktiga vinterutstyrseln har åkt på!
Ge mig tips!
Nu behöver jag er hjälp!
Jag och sambon tänkte åka bort över en helg i början på nästa år, men... vi vet inte vad vi ska hitta på eller vart vi ska åka^^
Så nu behöver jag en himla massa förslag och tips från er!
Det enda ni behöver tänka på är att min sambo inte har något pass och att det inte får kosta för mycket.
Så det är ju lite begränsat men jag är säker på att ni har många bra förslag ändå.
Ready to go!
Snart bär det iväg till jobbet.
Håret är uppsatt så nu är det bara att kleta på lite smink så är man redo sen^^
Tisdagslunch
Idag har jag unnat mig något riktigt gott till lunch. Klyftpotatis med örtkrydda, fläskfilé, brunsås och bönor.
Mums mums! Resterna hamnar i matlådorna till mig och sambon tills i morgon.
Så går vi runt kring en enebärabuske...
Nu har jag pyntat mitt eneris i hallen lite.
För några år sedan fick jag pytte små julgransdekorationer i glas i julklapp och de är ju perfekta att hänga i eneriset.
Morgonpromenix i det underbara vinterlandskapet!
Åh vad jag är lycklig just nu!! Det riktigt bubblar inombords!
Att ta en promenad i ett vitt vinterlandskap är bland det bästa som finns.
Jag och Spike var ute och lekte en lång stund i morse och han verkligen älskar snön, precis som sin matte^^
Peppaekakscupcakes
På andra adventsfikat bjöd jag bland annat på mumsiga pepparkakscupcakes.
Jag tycker att cupcakes kan bli så himla maffiga och jag kan inte för allt i världen förstå hur man kan orka äta en normalstor cupcake, så jag gör alltid mina i små muffinsformar.
Du behöver:
Till muffinssmeten (ca 30små muffins)
* 125g rumsvarmt smör
* 2dl strösocker
* 2 ägg
* 1 1/2 dl mjölk
* 4 1/2 dl vetemjöl
* 2tsk bakpulver
* 1/2 msk malen ingefära
* 1/2 msk malen kryddnejlika
* 1 msk kanel
* 1msk kardemumma
Till chokladfrostingen:
* 60g rumsvarmt smör
* 100g philadelphiaost
* 5dl florsocker
* 1tsk vaniljsocker
* 1msk kallt kaffe
* 1/2 dl kakao
Gör såhär:
1. Blanda det rumsvarma smöret och sockret, tillsätt äggen och blanda ordentligt med hjälp av elvisp.
2. Blanda i de övriga ingredienserna och blanda till en tjock smet.
3. Fördela med hjälp av två skedar smeten i muffinsformarna, fyll formarna till hälften.
4. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.
5. Låt muffinsen svalna och fortsätt med det andra.
Till pepparkakscupcakes måste man ju ha riktiga pepparkakor att granera med så jag kavlade ut lite pepparkaksdeg och stansade ut små hjärtan.
Grädda dessa i mitten av ugnen på 200grader i ca 5 minuter.
Sedan är det dags att göra frostingen.
1. Blanda det rumsvarma smöret och philadelphiaosten.
2. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt.
3. När muffinsen svalnat helt kan du spritsa eller breda på frostingen på muffinsen.
Sätt ett pepparkakshjärta i varje muffin och pudra lite florsocker över det hela.
Hoppas det ska smaka!
Äntligen snö!!
Vilken otroligt fin överraskning man fick när man vaknade i morse. Det hade snöat inatt!!
Som jag har längtat!
Jag och Spike tog en promenad innan jag gick iväg till jobbet, det var fortfarande mörkt ute och snön lyste upp så fint.
Lille Spike älskar att vara ute i snön!
2:a advents fika
Igår bjöd jag på lite andra adventsfika efter marknaden här i byn, den marknaden var förresten ingenting att hänga i julgranen precis, rätt så kass.
Men fikat var gott, tror att de flesta av oss drabbades av sockerkoma efteråt! ^^
Uppdukat för fika!
På faten ser ni det jag bjöd på, en massa julgodis som gjorts under veckan och pepparkakscupcakes som jag ska lägga upp recept på inom kort.
2:a advent redan!
Jösses vad tiden går fort! Det är redan 2:a advent och idag är det julmarknad här i byn som vi skall kika på i eftermiddag. Efter det kommer jag också att bjuda på lite adventsfika så det här ser ut att bli en lyckad dag. Det enda som saknas nu är lite snö.
Såhär ser jag ut idag förresten. Svarta jeans, en vit blus och lockigt hår som är bakdraget och snurrat bort från ansiktet och fäst med en snodd i bak.
Knäck!
Igår kväll fick jag ett ryck och ställde mig och kokade knäck^^
Jag orkade inte göra en allt för stor sats eftersom det tar en stund att koka utan gjorde en lite mindre sats som fick koka i ca 20 minuter.
Gör såhär:
1. Häll 1dl grädde, 1dl sirap, 1tsk vaniljsocker och 1dl strösocker i en vid kastrull och låt koka i ca 20 minuter (tills smeten klarar kulprovet) och rör om med jämna mellanrum.
2. Häll upp knäcken i en mindre kanna eller tillbringare för att lättare fylla knäckformarna.
3. Låt stelna i kylen i någon timma.
Tips!
Om man vill kan man ha i lite rivet skal av en apelsin, nötter eller kakao i knäcksmeten också.
Men jag valde att göra vanlig hederlig vaniljknäck den här gången.
Julpynt i hallen
Nu har jag fått det lite pyntat i hallen också. Har satt eneris i en kruka, ställt dit en ljuslykta och hängt upp julpost-facket som jag sydde mig förra året.
Choklad och kola praliner
Idag har jag gjort supergoda choklad och kola praliner.
Det är superenkelt och går relativt fort också, precis som det ska vara nu när det är mycket att göra innan jul.
Du behöver:
* 250 g blockchoklad
* 1 msk florsockerGör såhär:
* kolasås
Gör såhär:
1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Ställ ischokladsformar på en bricka och häll med hjälp av en thesked i lite choklad i varje form som du sedan pressar upp mot kanterna så det ser ut som på bilden nedan.
3. Ställ chokladen i kylen och låt den stelna.
4. Ta fram formarna ur kylen och häll i kolasåsen. Jag köpte färdig kolasås som man har till glass.
5. Rör ner florsockret i den resterande chokladen, häll detta i en spritspåse och spritsa sedan ett lock av choklad på alla formar.
6. Låt stelna i kylen någon timma innan du tar fram och äter dem.
Lycka till!
Provdukning
Jag kunde inte låta bli att ta fram min julduk och min Disney-jul service och provduka lite på köksbordet häromdagen.
Jag vet att jag inte kommer få någon användning för den än på något år men den är ju så fin.
Längtar så tills jag får bjuda på julmat i mitt eget hus (som jag ska ha någon dag) och ställa till med ett riktigt julkalas.