Inkokt lax på julbordet
Idag förbereder ag lite av maten inför julbordet. Bland annat den inkokta laxen som skall serveras kall.
Du behöver:
* 1 färsk benfri laxsida med skinn (ca 700g)
* 1 liter vatte
* 1 lagerblad
* 1/2 gul lök
* 1tsk salt
* 1tsk citronpeppar
* 2msk dill
* 2msk socker
Gör såhär:
1. Lägg laxsidan i en ugnsfast form med hög kant som bilden nedan.
2. Lägg socker, kryddor och skivad lök i en kastull och tillsätt vattnet. Låt koka ihop i ca 5 minuter.
3. Sila vattnet över laxen så lök och lagerblad försvinner.
4. Låt sjuda i ugnen på 100 grader tills temperaturen i mitten av laxen nått 55 grader, använd en mat och baktermometer för att se detta.
5. Låt svalna i spadet. Häll sedan bort spadet, lägg fisken på ett fat och förvara i kylen tills det är dags att äta.
6. Dekorera med lite dill och citron innan servering om du vill.
Kommentarer
Trackback