Klängapa
Du behöver:
1 förpackning nötgrytbitar
1 gullök
ca 5 färska champinjoner
2-3 morötter
1 köttbuljongtärning
ca 2msk hackad dill färsk/frusen
2 lagerblad
ca 2/3 dl vispgrädde
salt, peppar, vatten, vetemjöl (till redning), smör att steka i
Gör så här:
1. Dela champinjonerna i 4-6 delar och fräs dem tillsammans med köttet tills köttet fått fin färg runt om. Salta och peppra efter smak.
2. Häll på vatten så det nästan täcker köttet. Lägg i lagerblad, buljongtärningen och den gula löken som du delat i fyra delar. Låt puttra på svag värme (2:an) i ca 2 timmar.
3. Tvätta/skala morötterna och dela dem i ca 2cm stora bitar och lägg ner dem i grytan. Låt puttra i ytterligare ca 40 minuter.
4. Plocka ur lagerbladen ur grytan och plocka sedan isär köttet till strimlor med hjälp av två gafflar. Blanda till redning på mjöl och vatten. Tillsätt redningen till grytan så såsen blir lagom tjock. Häll i grädden och dillen och låt puttra ihop i ca 5 minuter.
5. Smaka av och peppra eventuellt lite extra om du tycker att det behövs.
Klart!
*Den här rätten brukar jag göra till Alma också, men då använder jag ingen lök, salt eller buljongtärning. Annars är det bara att göra precis lika dant och servera ihop med kokt potatis.