Köttfärspiroger

För att göra de här köttfärspirogerna behöver du följande:

Degen: (blir ca 10-12st)

* 10dl vetemjöl
* 1tsk bakpulver
* 1tsk salt
* 3dl mjölk eller vatten
* 3 st ägg
* 1,5 dl olivolja

Gör såhär: 

1. Blanda mjölet, bakpulvret och saltet i en bunke.
2. Rör ned mjölken/vattnet och sedan äggen och oljan.
3. Knåda snabbt ihop till en något klibbig deg.
4. Låt degen vila medans du gör i ordning fyllningen.

Fyllning:

* 400g valfri köttfärs (nöt eller blandfärs)
* 1 gullök
* 1dl chilisås
* 1dl passerade tomater
* 1dl majskorn
* en bit fetaost eller mosarella
* 2dl riven hushållsost
* salt, peppar och oregano

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen och den finhackade gullöken, krydda med salt och peppar.
2. Häll i chilisåsen, majsen och tomaterna och krydda med oreganon.
3. Låt svalna något medans du gör iordning degen.

Såhär gör du pirogerna:

1. Dela degen i två delar och kavla ut dem på ett mjölat bakbord, degen ska vara ganska tunn men inte så tunn att den går sönder när du drar lite i den.
2. Skär ut cirklar på fri hand eller med hjälp av en liten assiett eller liten kastrull som jag gjort. 
3. Lägg cirklarna på bakplåtspapper på en plåt.
 


4. Blanda i fetaosten eller mosarellan i köttfärsblandningen och lägg sedan två matskedar på ena halvan av brödet.
5. Toppa med riven ost.


6. Vispa ihop ett ägg och pensla kanterna med det så de fäster bättre.



7. Vik ihop degen som på bilden nedan och tryck gärna till kanterna med en gaffel så de sitter ihop ordentligt.




8. För extra säkerhet så inte fyllningen åker ut kan du vika upp kanterna som jag gjort nedan.
9. Pensla pirogerna med det uppvispade ägget och toppa med sesamfrön.



10. Grädda pirogerna i mitten av ugnen på över och undervärme i ca 20 minuter (tills pirogerna fått en gyllene färg).
11. Låt dem svalna något innan du provsmakar.

Tips!
De här pirogena går utmärkt att frysa in och ta fram till kvällen när man blir lite sugen men inte orkar ställa sig i köket och laga någonting. De är bara att stoppa in i micron och värma i 2-3 minuter. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0